Tanker om byutvikling og Kristiansund sentrum

1. okt, 2016
Vi er sulteforet på gode nyheter!

Vi er sulteforet på gode nyheter – og disse nyhetene handler mye om sentrum

24. apr, 2016
Drammen - fra et "høl i asfalten til Elvebyen

«Før hvisket folk at de var fra Drammen. Nå slår de seg på brøstet»

Da jeg flyttet fra den trauste og trygge fjellbygda Tynset til mer urbane strøk utafor Oslo i 1983 var Drammen det vi kalte «en høl i asfalten». Dette hadde vi også hørt fra Herodes Falsk i Prima Vera som kalte sin hjemby Harry og nettopp det forannevnte. Og dette ryktet hang ved byen i mange år. Hva har dette med Kristiansund å gjøre?

23. apr, 2016
Er kulturen indentitetsbyggeren?

Erfaring og undersøkelser viser at begrensninger for biltrafikken kan bidra til at sentrumshandelen blir styrket. Årsaken er at mange brukere av sentrum setter pris på et bilfritt miljø. Færre biler gir et triveligere og mer attraktivt sentrum, og får folk til å dra oftere til sentrumsbutikkene, sier forskningsleder Aud Tennøy, forskningsleder i Transportøkonomisk Institutt.

Og kan festivaler og kultur være det som får folk til sentrum?

17. apr, 2016

Bypatriot

Hva er så en bypatriot? For jeg har begynt å kalle meg bypatriot etter at andre også kaller meg det. Hva betyr så det? Er jeg mer patriot for byen enn bygda? Jeg som er vokst opp i ei fjellbygd i Nord-Østerdal. Nei da, har ikke noe med det å gjøre. Jeg er bypatriot for Kristiansund fordi den er mer enn bare en by. Jeg har bodd på mange plasser i mitt liv, fra Spydeberg og Enebakk til Tynset, i Lillestrøm via Rælingen til Oslo og så til lille eksotiske Tingvoll før jeg havnet i Nordmørshovedstaden Kristiansund. Og jeg har blitt bypatriot på samme måte som jeg er Tingollpatriot, bygda som tok meg imot med åpne armer og lot meg bli en del av et fargerikt samfunn der folk tok vare på hverandre. Alle steder har en grunn til å ha patrioter. Så havnet jeg da i Kristiansund for 11 år siden. Byen med det store hjertet! Her møtte jeg også stor hjertevarme og folk som ville at jeg skulle lykkes.

Patriot eller patriotisme kommer av det latinske ordet patria som betyr «fedreland». Altså at du har følelser for ditt land. Da kan det nesten bli litt krigersk. Nasjonalisme er en ekstrem tolkning av patriotisme. En bypatriot er en som føler sterkt for byen sin, en som er med på å gjøre alt en kan for at også andre skal føle slik for byen sin. Det ligger også mye stolthet i uttrykket.

Hvorfor bypatriot?

Jeg har utrolig mange grunner til å være bypatriot. Først og fremst folkeslaget. Nordmøringen er nemlig raus og gjestfull, og jeg vil påstå de mest rause og gjestfulle enn noen andre på Nordvestlandet. Noen ganger har det ført til at andre med større ego har «tatt» mye fra den litt naive Nordmøringen. Her har vi tro på ærlighet og redelighet. Det er sjølsagt surmaga og negative folk her også, men de er nå på sterk vikende front. For det gror en sterk økende optimisme og dugnadsånd for byen vår. Og dette til tross for nedgangstider i olje- og gassindustrien. Det er i slike tider at Nordmøringen og Kristiansunderen viser sitt sanne jeg. Vi, og nå sier jeg vi da jeg føler meg som en Nordmøring, bretter opp ermene og setter i gang for å vise hva vi er og hva vi har. Den stolte og ihuga Nordmøringen presser seg fram.

Mye å være stolt av

For når vi går rundt i Kristiansund ser vi hva vi bør være stolte av, for byen er like fargerik innen idrett, kultur og byliv som fargene i den polykrome byen vår. For vi skal være stolt av fargene våre, det finnes vel ingen andre byer som er så fargerike. Og dette skal vi utvikle videre når vi nå har satt i gang et spennende byutviklingsprosjekt. Og hvilken annen by har et så rikt kulturliv? Norges største by innen dans når vi ser antall dansere i forhold til innbyggere. Her er alle varianter av dans fra hip hop og sportsdans, via ballett til selskapsdans og swing. Og for en jungel vi har av band og musikere i alle sjangre. Det vi mangler er steder de skal spille på, men ting er heldigvis på gang. Kreative sjeler jobber med prosjekter som vil gjøre byen unik i kultursammenheng i Norge. Jeg snakker da om KOSK, Kristiansund og Omegn Scene og Kulturforum og deres prosjkt Kulturfabrikken. Vi har en av Norges mest aktive operahus og snart et stort og allsidig opera- og kulturhus med nytt bibliotek og museumslokaler hvis vi vil, og det vil vi jo når vi tenker etter. Dette er noe som vil få sentrum til å blomstre.

 Vi har en utrolig allsidig handelsstand med i alt 100 butikker, spisesteder, gallerier, banker og andre virksomheter midt i hjertet av byen, også kalt Norges minste storby. Her har du absolutt alt innenfor en radius på 500 meter. Hvilke andre byer kan tilby dette? Og midt i dette sentrumet finner du stadig en festival. Operafestuker, fotofestival, bil- og motorsykkelens dag, byfest, snadderfestival, kirke-, kunst- og kulturfestival, Smølabonan i byen og kun en Sundbåt ut fra sentrum finner vi Tahitifestivalen, Marokko-festivalen og Skjærvafest. I tillegg er det utstillinger, konserter i alle varianter, dansekvelder – og gallaer, puber, kulinariske spisesteder og mye annet som skjer hele året i og rundt sentrum. Så har vi Norges flotteste havnebasseng. Der ankommer både Hurtigruta og cruiseskip hele året.  

Og for ikke å snakke om all idretten som foregår i byen. Fotball, håndball og volleyball der vi har hele bredden fra knøtt til 1. divisjonslag. Friidrett, svømming, bryting(i verdensklasse), fekting, karate i alle varianter, turn, innebandy, golf, badminton, taekwondo, skyting, hestesport og mye mer. Det er ikke mulig å kjede seg i denne byen. Likevel kan vi gjøre så mye mer. Kulturlivet er i ferd med å samle seg for å forene sine krefter og erfaringer for å gjøre det enda mer attraktivt å komme til byen. For vi skal jo ikke ha byen helt alene. Vi har da så utrolig mye å vise fram både av kultur, gjenreisningsarkitektur og spennende butikker og spisesteder. Handelsstanden i samarbeid med de alltid positive Kripos og kommunen har satt i gang en storstilt bydugnad for å gjøre byen klar til glade maidager og en flott festivalsommer. Er det noe rart jeg er bypatriot? Ting skjer hvis vi vil. Og før jul klarte vi på ei knapp uke å mobilisere bedrifter og dugnadsfolk til å få opp ei nye julegate.

Mange klager over  papir i butikkvinduene og tomme lokaler. Jeg vil trøste folk med at det overhodet ikke er noe annerledes her enn i andre byer. Og det positive er at det kommer stadig nye virksomheter inn i sentrum som fjerner papiret og fyller opp med spennende varer og virksomheter. Og det er alltid slik at noen kommer og noen går. Markeder endrer seg og folk endrer handlemønster. Likevel må folk tenke seg om når de bestiller stadig mer på nett. For det går utover din lokalbutikk. For de holder ikke åpent for at du skal ha noe kjekt å se på når du haster forbi. Og hvis du sjekker etter har de også varer til samme pris som på nett. I tillegg får du de med deg med en gang. Trender endrer seg, så også i Kristiansund. Rundt i Europa og USA vokser bysentraene og stadig flere butikker flytter tilbake til sentrum. Til og med bilforhandlere og byggevarehus åpner mindre avdelinger i sentrum for det er der folk er. Samtidig blir det mer kultur og opplevelser. Og her er en stor mulighet for Kristiansund. Folk vil underholdes når de er ute, de vil gjerne sitte ned på trivelige benker og i koselige parker der barna trygt kan springe rundt. Og dette kommer til Kristiansund.

Min utfordring til dere;

Som dere ser er det et hav av muligheter i den fargerike byen vår og mye mer vil komme. Da er det viktig at dere også bruker byen og blir en bypatriot. Jeg er sjøl innflytter og har sett byen med litt andre øyne enn de som har bodd her livet. Derfor utfordrer jeg dere til å gjøre et eksperiment; prøv å tenk dere at dere er turister i egen by. Parker bilen på en av de mange parkeringsplassene og – husene i sentrum og gå en tur rundt i byen. Prøv gågata, Hauggata, Storgata, Nedre Enggate, på Kongens Plass, Knut Siems gate, Arnulf Øverlandsgate og Fosnagata. Ta Sundbåten over til Innlandet og Nordlandet. Gå på kafeer, spennende butikker, Mellemverftet, i Vågen og nyt alle spisestedene. Stikk innom kunst- og fotoutstillinger. Du vil oppdage at du ikke for tid til alt dette på én dag for utvalget er så stort, mye større enn du faktisk aner.

Vær stolt av byen din du også!

Hilsen Tom Godtland – Bypatriot og optimist.