16. feb, 2016

Møte med Oslo's skyggeside

 

Møte med Oslo’s skyggeside 

For en del år siden fikk jeg muligheten til å bli mer kjent med dem en gjerne kaller grums i glansbildet. Det er de som søpler til bybildet og de vi gjerne prøver å flytte vekk og gjemmes bort. Jeg snakker om de hjemløse, rusmisbrukerne og tiggerne. Det er de vi gjerne går en omvei rundt eller går over på den andre siden av gaten for å slippe å komme for nære. Eller da du blir veldig opptatt med å snakke med sidemann eller kikker ekstra godt på noe annet når du møter dem. De som kan være litt fjern i blikket, snakker sakte og er skitten i tøyet eller bare sitter med et pappkrus foran seg med en plakat der det står; Trenger penger til mat. De er gjerne sammen med et kjæledyr og noen plastposer. Noen ser vi ikke i det hele tatt. Det er mange som sliter med angst og psykiske lidelser. Altså de som ikke passer inn og kanskje gir deg et lite stikk av dårlig samvittighet når du ser dem, men likevel overser.

For da denne historien utspiller seg hadde jeg nettopp vært gjennom en skilsmisse og hadde frem til da feiret jul sammen med min eller hennes familie. En kollega av meg i Radio 1 Norge var også i samme situasjon og vi hadde blitt gode venner, vi var liksom i samme situasjon og var kun gode kolleger og venner. Vi begynte å snakke om at vi kunne gjøre noe helt annet enn det tradisjonelle. Vi var begge de eneste i familiene våre som var single og barnløse. Vi hadde hørt om «Alternativ jul» og begynte å sjekke opp hva vi kunne gjøre. Et par telefoner senere var vi påmeldt til å være med som frivillige på selveste julaften og fikk et tidspunkt vi skulle møte i Møllergaten i Oslo. Det er Henning Olstad, Tiny Cars – gründeren som står bak prosjektet.

Alternativ Jul

Alternativ Jul startet som et spontant arrangement for 48 år siden (1968) blant en gjeng entusiastiske og idealistiske ungdommer. Henning Holstad, som er leder av arrangementskomiteen, har som den eneste vært med i alle år siden starten. Det første julefeiringen ble holdt i Jacobskirken. De fleste årene deretter holdt de til i Møllergaten, men for noen år siden flyttet de til Oslo Kongressenter i Folkets Hus på Youngstorget.  De er glade og stolte over å kunne benytte et av byens største og mest profesjonelle konferansesentre til deres arrangement.

De inviterer inn fra "gata", som de alltid har gjort, alle de som faller utenfor den tradisjonelle familiejul. Alternativ Jul betyr åpen dør! Fra julaften til 2. juledag er døren åpen døgnet rundt. Alle er velkomne og de frivillige som er arrangementets vertskap, tråler sentrum av Oslo på julekvelden og natten. De inviterer inn til lys, varme, underholdning, vennskap, samtaler, mat og drikke. Og selv om rus, ensomhet, personlige problemer og bostedsvansker er en tilstedeværende virkelighet hos mange av gjestene, ser de sin oppgave i å medvirke til at julens glade budskap står i fokus disse dagene. Alternativ Jul betyr romslighet - både menneskelig og praktisk.

Og det er næringsliv og frivillige som gir mat og gaver til arrangementet. Gavene var tilpasset både menn og kvinner. Disse inneholdt gjerne ullsokker, såper og andre hygieneartikler, hansker og annet praktisk.

Min alternative jul

Dette fikk altså min venninne og jeg gleden av å være med på. Det var med litt spenning i kroppen vi stilte opp i Møllergaten på ettermiddagen julaften 1996. Her ble vi mottatt en positiv gjeng som ga oss informasjon og navnelapper. På navnelappene sto fornavnene våre. Dette for at de som var der lett skulle lære navnene. Det formelle la vi altså igjen hjemme. Det var også et eget rom vi kunne trekke oss tilbake til hvis inntrykkene skulle bli for sterke. For vi ble forberedt på at det kunne bli tøft å møte mange av de som ville være tilstede.

Jeg fikk som oppgave å være julenisse i løpet av kveld, for en kunne ikke feire jul uten. I den store fellessalen var det satt opp et stort juletre og langs scenekanten var det dekket opp med masse julemat. Og på scenen sto det klart PA-anlegg for kveldens orkester. Altså alt klart for skikkelig tradisjonell juletrefest. Vår oppgave var rett og slett å sosialisere oss med gjestene og prøve å gjøre kvelden så trivelig som mulig.

Skjebnene

Etter hvert fikk jeg mange historier og mange skjebner. Det var tidligere forretningsmenn som hadde blitt offer for festing og rus. Det var tidligere musikere fra band som var store da mine foreldre vokste opp som ikke hadde klart å stoppe festen. En hadde valgt å bosette seg i ei jordhule i Oslomarka, han var lei byens stress og mas i tillegg til handelshysteriet. Jeg fikk meg noen overraskelser og aha-opplevelser. Som da jeg gikk rundt og oppfordret folket til å fylle opp med mat, jeg fikk da høre at de som gikk på heroin ikke hadde spist på flere dager og derfor var rett og slett ikke magene deres klare for mye mat. Eller da jeg etter å ha gått runden som julenisse og delt ut gaver til takknemlige gjester gikk bort til ei alkoholisert dame, hun var en av de som bokstavelig talt rullet godt ruset inn i lokalet, etter å ha samlet seg pakket opp gaven sin. I den lå det litt såpe, en kam og ei hårspenne. Jeg tenkte at nå måtte jeg si noe positivt. Jeg la armen rundt henne og smilte. Hun så opp på meg med blodsprengte og tårevåte øyne da jeg sa at hun med den hårspenna ville få skikkelig drag på gutta. Hun sa at noe så fint har aldri noen snakket til henne. Da måtte jeg snu meg.. Jeg valgte da å benytte meg av rommet der vi frivillige kunne ta oss inn igjen.

På gata

Jeg fikk også gleden av å bli med ut på gatene for å se etter andre som ikke var klar over tilbudet om å feire jul. Vi gikk blant annet bort på Sentralbanestasjonen i tilfelle noen befant seg der. Og det var det. En mann satt alene på en benk. Han skulle egentlig vært med siste tog hjem til Hedmarken, men hadde havnet på en av byens puber og glemt tida. Han hadde faktisk planer om å sove på en benk til neste dag. Vi fikk han med til Møllergaten. Han ble utrolig takknemlig. Og da vi kom inn i salen og bort til maten kom tårene. Han måtte snu seg for å samle seg, og viste med hele seg at han var utrolig glad for at vi tok han med. Da ble det en ny tur på «rommet» for min del.

De frivillige

Jeg fikk også muligheten til å snakke med noen av de andre frivillige. En som hadde vært der i veldig mange år, han var sjøl enslig, kunne fortelle at alle som var med som frivillige kunne føle seg trygge i byen. For alle som lever på gata er som en stor familie og passer på og beskytter hverandre. Og dette gjelder også de som stiller opp som frivillige på Alternativ Jul. Og de har øyne overalt. Han hadde sjøl opplevd å bli forøkt ranet da det ut av ingenting dukket opp folk fra alle kanter og jaget vekk pøbelen.

De uskrevne reglene

En del av konseptet «Alternativ Jul» er at det ikke annonseres for arrangementet, folk bare vet at det arrangeres. I tillegg er det en uskreven regel om at ingen får nyte rusmidler i lokalene. Hverken å drikke alkohol eller ta narkotika. Likevel ble ikke de som allerede var ruset avvist slik det ville blitt gjort på Frelsesarmeens arrangement lengre opp i gaten. Her fikk folk komme og vasket seg og lånt en madrass for et par dager.

En annen regel var at de som laget bråk og ufred for de andre måtte forlate arrangementet. En gang gikk det så langt at overnevnte Holstad valgte å stoppe hele greia og kaste ut alle. Dette var etter at en av gjestene gikk fullstendig amok og slo folk og rev ned juletreet. Det som skjedde da var bare helt utrolig. Han ble nemlig kjeppjaget fra byen og Østlandet, han måtte rett og slett flykte langt nordover. For han hadde ødelagt for alle de som hadde gledet seg hele året til å få et etterlengtet lys i en grå og svart hverdag.

En positiv knagg

En får litt perspektiv når en får muligheten til å oppleve en slik kveld. Det ble mye å fordøye, men samtidig ga det en utrolig god følelse. En positiv knagg jeg aldri kommer til å glemme. Jeg oppfordrer alle andre til å gjøre det samme. Bruk litt av tiden til å stille opp og være et medmenneske. Jeg skal iallfall gjøre det igjen.