1. feb, 2016

Julebyen Kristiansund

 

Julebyen Kristiansund

fra mørke julegater til julestemning på én uke

 

Skuffelsen

I slutten av november 2015 kun vi lese i Tidens Krav at Kristiansund ikke hadde råd til å sette opp julelys i byens hovedgate. Dette syntes jeg var veldig dumt og trist. Og beskyldningene og sinnet fikk sitt utløp på sosiale medier.

 

Erfaring fra andre

Jeg hadde da nettopp vært i en av nabobyene og så at et privat firma holdt på å sette opp lys i en av parkene. Jeg begynte derfor å sjekke hva andre byer gjorde med sine julegater og fant ut at Kristiansund kommune var en av svært få som hadde kommunale julegater. I andre deler av landet var det handelsstanden og frivillige lag og organisasjoner som ordnet julegater. Kommunen hadde rett og slett vært for snille i mange år. Og denne gangen hadde ikke kommunen råd til å fornye lysene som var ødelagt, men kun å konsentrere seg om det de hadde igjen.

Handling

Dette ville ikke jeg bare se på eller la frustrasjonen spre seg. Jeg stilte derfor et spørsmål på alle «Kristiansunds-sider» på Facebook om noen kunne tenke seg å bli med å sørge for lys. Og responsen lot ikke vente på seg. Og egne Facebook-sider ble etablert i løpet av en søndagskveld og folk som ville bidra meldte seg!

Vi ble i første omgang to stykker som startet organiseringen. Vi fikk med oss et par toneangivende firmaer som sa de ville bidra med et økonomisk bidrag. Kommunen ble kontaktet for å få lov til å sette opp lysene. Kom Vekst opprettet eget kontonummer for prosjektet og ble prosjekteier. De var så greie at de sendte ut invitasjon til alle sine medlemmer(næringslivet i byen). Og vi i prosjektgruppa sendte ut oppfordring til alle private om at alle kunne bidra. Vi så raskt at dette ville vi lykkes med og julelysene ble bestilt. Og alt dette skjedde i løpet av mandagen. Snakk og dugnadsånd!

Det ble lys!

Vi fikk presseomtale og folk og bedrifter utfordret hverandre til å bidra. Det ble bestemt dugnad kommende lørdag for å ha julegata klar til 1. søndag i advent. Folk meldte seg til dugnad, bedrifter stilte både lokaler(for bespisning og pauser), kaffe og kaker kom uoppfordret i tillegg til at et elektrikerfirma stilte med folk og lift dukket også opp.

Etter en lang lørdag og litt jobbing på søndag var det klart for lystenning!

Her fant vi et hav av positive knagger som sammen resulterte i at vi også denne gangen fikk julelys i byens hovedgate, finere enn noen gang! Og alt finansiert ev byens befolkning og bedrifter!

Moralen

Det hjelper ikke å sitte og klage på et ting ikke blir gjort – ta tak sjøl og bidra med noe positivt. Tenk hvilken glede! Samarbeid nytter!