Mine positive knagge-historier

1. aug, 2018
4. jun, 2016

I Have a Dream, kanskje en av verdens mest betydningsfulle taler noen sinne. Talen på 17 minutter som Martin Luther King jr., amerikansk prest og borgerrettighetsforkjemper, senere mottaker av Nobels fredspris, holdt 28. august 1963, et halvt år før jeg så dagens lys, hvor han krevde etnisk likhet og en slutt på all rasistisk diskriminering i USA. Talen, som ble holdt fra trappene av Lincolnmonumentet under marsjen mot Washington var et vendepunkt for den amerikanske borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet. Talen ble den gang hørt av over 200 000 mennesker og tilhengere, og regnes som en av de fremste og betydeligste amerikanske taler på 1900-tallet.

2. mai, 2016
Den store reisen til Benin

I forbindelse med Anthons konfirmasjon i mai 2015 prøvde jeg å tenke ut noe som kunne være hans konfirmasjonsgave fra meg, min samboer og brødrene hans. Penger er en naturlig og veldig vanlig gave til gutter, men Anthon har stor familie så jeg regnet med at han vill få nok penger. Jeg prøvde derfor å tenke ut noe mer kreativt. Noe som var litt annerledes. Jeg visste at Anthon liker å reise og han er opptatt av historie. Han har nesten årlig vært på sydenturer med sin mor og vi har vært på interrail sammen.

24. apr, 2016
Å reise med barn på interrail

Interrail var i utgangspunktet ei ordning som skulle markere 50-årsjubilleet for den internasjonale jernbaneunionen i 1972. Nå har den vært videreført i over 40 år.

Og i 2011 tok jeg med meg Anthon på interrail i Europa - her er vår historie;

24. apr, 2016
Yes!

Etter en dag på jobb der de fleste av kundene har dratt på påskeferie og det nesten har vært umulig å få fatt i folk, prøver jeg å finne noen positive knagger og ta med inn i påskehøytiden.

Jeg er nemlig glad i å lese, gjerne litteratur som gjør meg glad, begeistret, inspirert eller som er med på å gi meg nye ideer. Jeg leser både skjønnlitteratur, krim og fagbøker. Når det gjelder det fagbøker har jeg mange slike bøker i hylla mi som omhandler «historiefortelling i arbeidslivet», «troverdighet – vinn eller forsvinn», «klar tale», «effektiv tenking», «Hammerkoden», «effektiv kommunikasjon», «ord som virker», «vilje til å lykkes» og mye annet. Den siste om «Vilje til å lykkes» er av Arne Nilsson, en danske som er tidobbelt verdensmester og olympisk sølvvinner i kanopadling, og som siden 1996 har arbeidet som profesjonell coach for primært næringslivs- og idrettsfolk. Jeg har hentet masse inspirasjon fra boka hans som da heter nettopp; Vilje til å lykkes – skap harmoni i jobb, familie og fritid.

Og da må jeg tilbake til headingen av dette innlegget; Yes!
Begeistring og glede smitter(det kan jeg skrive under på!). Jantelover og dens positive motsetning, «Vilje til å seire» - den positive Janteloven. Mange bransjer sliter litt i disse dager og dette smitter og kan gå ut over andre. For å oppnå ønskede resultater tyr en gjerne til pisk fremfor å dyrke gleden og begeistringen. De fleste av oss yter best når vi er begeistret.

Begeistring kommer innenfra. Som en vulkan som bobler av lykke, og til slutt ikke kan holde «utbruddet» tilbake. Derfor må det ut. Et slags raseriutbrudd av glede. Hvordan det kommer ut kan variere – fra svakt rislende der det renner ned langs sidene, til det høyt sprutende. Men som det skjer på den ene eller andre måten, så er fasiten den samme; Det smitter.

Begeistring smitter.
Som så mange andre ting. Men jeg tror at det er det felles beste hvis du for eksempel velger å la deg smitte av begeistrede mennesker. Det er som å stå i sollyset. Du får fylt opp tanken. Du ser litt lysere på tilværelsen, og når mørket er skjøvet i bakgrunnen, blir det lettere å løse de oppgavene som du utfordres av i en stadig mer krevende hverdag.

Begeistring kommer selvfølgelig ikke fra ingenting. Det er til sjuende og sist et holdningsspørsmål. Velger du å ikke la deg begeistre av noe som helst, ja, så er det vanskelig å virke glad og positiv. Heldigvis påvirkes vi utenfra – selv bedriftens kjedeligste og sureste person er innimellom nødt til å gi seg over. Motstrebende, naturligvis, men begeistring er som ugress, det kan ganske enkelt ikke holdes unna. Men bedreviterne er noen farlige ugressmotstandere som vil gjøre alt de kan for å utrydde gleden og begeistringen.

Begeistring er noe vi skal bli flinkere til å vise. For i tillegg til at den smitter, så gir den energi. Vi skal selvfølgelig ikke være noen rene tullinger, men vi skal kuske på å glede oss over suksessene og vise det overfor våre venner, kolleger og familien. Det å fokusere på det positive gir en bedre livskvalitet.

Hva kan begeistre deg?
Du kan for eksempel rope; Yes! Mens du leser disse linjene. Det gir energi, men ropet komme helt nede fra magen. Det kan kjennes litt rart, for slik er det jo med det meste som er nytt. Men jp mer energi du legger i det, jo mer energi får du.

Arroganse og jubel
Begrepet begeistring vurderes forskjellig, alt fra hvilken verden vi befinner oss i.
Ta nå for eksempel idrettens verden. Her viser alle begeistring – fra lilleputtene på Clausengen til old-boyslaget på KFK eller på det mer blaserte 1. divisjonslaget KBK. Det eksisterer en klar forventning om at slik gjør du bare når du lykkes. Det er en del av en seremoni. Til gjengjeld oppfattes det som arroganse hvis du bare nøyer deg med å trekke på skuldrene idet du akkurat har fått gullmedaljen hengt om halsen.

I arbeidslivet er det stikk motsatt. Går du rundt med hendene over hodet, blir du oppfattet som arrogant eller litt sprø. Jeg er i den kategorien, altså kan heve hendene iblant.

Morsomt.
I den ene verdenen er du arrogant hvis du ikke jubler. I den andre er du arrogant hvis du jubler.
Janteloven er langt på vei skyld i den kulturen som gir seg uttrykk i at vi ikke viser begeistring i det daglige – på jobben eller i familien. Jantes grunnleggende budskap: Du skal ikke tro at du er noe.

Derfor skal vi avvikle Jantelovens grunnleggende budskap. Det er selvfølgelig naivt å tro at jeg kan gjøre dette alene. Men hvis vi i felleskap øver oss på å vise begeistring i hverdagen, så vil Janteloven ha vanskelig med å overleve.

Hele tankegangen om at du ikke må tro du er noe, er direkte motstridene til det å vise begeistring.
Janteloven og dens negative tankegang er med på å tappe oss for energi. Dens holdninger kan av og til ligge svært dypt i oss fordi vi gjennom årtier har fått den inn med morsmelken. Derfor kan vi komme til å bruke den ubevisst, slik at vi dreper andres glede og begeistring.

La oss ta et eksempel fra en letter sjanger, der skaden er til å fatte: En person er glad og forteller med innlevelse om suksessopplevelsen sin. Tilhøreren svarer med å fortelle om en enda større suksessopplevelse han har hatt. Altså: Du har det bra, men jeg har det bedre!

Så er det også den bevisste nedvurderingen av andres suksess. Den kan føre til at den nedvurderte personen tenker seg om en ekstra gang før vedkommende forteller om suksessen sin en annen gang. Jeg har sjøl opplevd dette hos en tidligere arbeidsgiver.
Og Janteloven, hvordan er det nå de ti budene lyder?
________________________________________
1. Du skal ikke tro du er noe.
2. Du skal ikke tro at du er like mye som oss.
3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
4. Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.
5. Du skal ikke tro at du vet mer enn oss.
6. Du skal ikke tro at du er mer enn oss.
7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
8. Du skal ikke le av oss.
9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.
________________________________________
Dette er fellesskapets nedvurdering av individet. Det er til å bli syk av; sørg heller for Spotify på øret så kan du finne tilbake til det gode humøret. Altså finn en positiv knagg!

Vilje til å seire – de ti bud
Som motstykke til Janteloven foreslår jeg en «Positiv Jantelov», men bare ordet Jantelov er negativt ladet at det er bedre å kalle den «Vilje til å seire» eller «Positive knagger som jeg ville ha kalt det!
________________________________________
1. Du er genial.
2. Du kan noe.
3. Du har alt som skal til for å skape suksess i fremtiden.
4. Du blir respektert
5. Det er noen som regner med deg.
6. Det ligger alltid en god opplevelse og venter.
7. Du skaper en god dag.
8. Du kan gjøre andre bedre.
9. Du er noe helt spesielt.
10. Du viser begeistring.
________________________________________
Forsøker du å etterleve disse ti budene, er du i hvert fall garantert å fjerne deg effektivt fra Janteloven. Et godt stykke på vei er du kun ansvarlig for dine egne handlinger. Så hvis du dømmes hardt av andre fordi du for eksempel gitt uttrykk for at du er noe, ja, da er det nettopp fordi andre ikke har gitt opp å leve etter Jantelovens bud. Men ikke la deg kue: Fortsett å vise begeistring. Erfaringen viser at begeistringen smitter!

Gleden du skal vise omverdenen
- Hva gjør deg spesielt glad daglig?
Ikke bare sånn alminnelig glad, men så glad ar du har lyst til å vise all verden at du er glad.
Det kan for eksempel være at du er blitt far eller mor.. eller du i lang tid har strevd for å nå et mål, og nå er kommet til veis ende… eller du har sluttet å røyke… eller datamaskinen vil det samme som du vil….

Når slikt skjer, har du lyst til å dele gleden med andre. Det gjør du best ved å vise at du er glad. Dessverre kan du bli møtt med spørsmålet: - Hva i all verden er du så glad for?
La oss ta et annet eksempel: «Far» har vært dyktig på jobben i dag. Han sier adjø til kollegene før han drar hjem. I bilen setter han på favoritt-cd-en, trafikken glir bedre enn normalt – og far kommer hjem med hendene over hodet. Lille Oliver får lest en godnatthistorie, og kona er ikke avvisende. «Far» rir på en suksessbølge – og alle han møter på sin vei blir smittet. Ikke av influensa, men av en glad mann som er i stand til å formidle energi.

Begeistring gir energi og lyst til å gi seg i kast med nye utfordringer. Derfor har jeg en ukuelig tro på at hendene-over-hodet-dager gjør livet morsommere.
Det mente en kvinne også. Hun fortalte gledesstrålende kollegene sine at hun hadde hendene over hodet halvparten av alle arbeidsdagene i en måned.
Kollegene sa: - Det er fordi du er ny her.

Tankevekkende.

Om å søke hell
En liten historie fra «det virkelige livet» til slutt – den kan legge grunnlaget for flere hendene-over-hodet-dager:
En mann hadde gått rundt og hatt det vondt med seg selv i årevis. Han syntes ikke han lyktes med noe. Alle andre var «heldigere». På den tiden da han hadde aller mest vondt av seg selv, da alt syntes å være likegyldig, bestemte han seg for å ta sitt eget liv. «Tilfeldigvis» møtte han en klok mann som fikk høre hele den bedrøvelige historien hans.
Den kloke mannen spurte ham hva han ventet seg når han våknet opp til en ny dag. Den uheldige mannen svarte: - At et eller annet kommer til å gå galt.

Den kloke mannen spurte ham om han hadde lyst til å prøve noe annet. Og vår venn, som ikke hadde så mye annet enn å miste livet, svarte ja. Den kloke mannen svarte: - Vi møtes her igjen i morgen, men før den tid skal du gå på jakt etter en god opplevelse som du kan fortelle meg om.

Neste morgen kunne den uheldige mannen ikke bare fortelle om én god opplevelse, men tre. Den kloke mannen spurte hva som var gått galt i løpet av gårsdagen. Den uheldige mannen svarte at det ikke var noe som var gått riktig galt.
De ble enige om å prøve det samme en gang til. Og en gang til.

Poenget er naturligvis at du ikke nødvendigvis får det du fortjener, men ofte det du forventer. «Hell» kan planlegges på samme måte som uhell. Alle lottomillionærer er per definisjon heldige, men de har alle sammen kjøpt et lodd for å være med i spillet. Eller som basketballspilleren Michael Jordan sa det; Du bommer på 100 % av de skuddene du ikke tar!